3 sposoby na oszczędzanie w restauracji

Właściciele restauracji, usług cateringowych, barów szybkiej obsługi czy hoteli stale muszą się zmagać z rosnącą wartością rynku oraz z cenami konkurencji. Wielu restauratorów postanawia obniżyć cenę swoich dań, jednak zazwyczaj obniżenie cen idzie w parze z obniżeniem jakości, a co za tym idzie uzyskujemy odwrotny efekt niż zakładaliśmy. Dlatego podchodząc do kwestii oszczędności w naszej restauracji, powinniśmy na spokojnie i w pełnym skupieniu znaleźć optymalne rozwiązania, które pozwolą na wdrożenie naszego planu.

Ustal optymalne ceny

Kiedy kucharz przygotował nam już menu, w którym będzie czuł się dobrze, powinniśmy wspólnie przystąpić do ustalania cennika. Pamiętajmy, że obliczając cenę posiłku musimy wziąć pod uwagę wszystkie czynniki, które się na tą cenę składają. Będzie to koszt składników posiłku, wynagrodzenie dla kadry, koszty eksploatacji, koszty uzyskania. Oczywiście do wszystkich cen musimy doliczyć podatek VAT 23 procent. Cena za posiłek nie musi jednak w stu procentach odzwierciedlać wartości dania. Na przykład kiedy mamy ciasto bądź pizzę, jej wyprodukowanie kosztuje grosze, ale możemy narzucić dużą marżę. Jednak jeżeli składniki do innego dania są drogie, możemy wtedy uwzględnić niższą marżę. Podwójna marża na tańszych produktach rekompensuje brak marży w droższych. Najważniejsze to znaleźć w tym wszystkim złoty środek, czyli musimy obserwować klientów i dowiadywać się, które potrawy mogą być droższe, a które powinny mniej kosztować.

Ogranicz produkcję odpadów

Restauracje produkują ogromne ilości odpadów dziennie. Poczynając od odpadów pochodzących z kuchni, po odpady, które zostawiają goście. Odpowiednie przechowywanie jedzenia, to jedno z rozwiązań, aby uniknąć wyrzucania zepsutych produktów. Przede wszystkim powinniśmy z zaangażowaniem stworzyć plan dostaw. Dostawy powinny być robione maksymalnie na tydzień, a nawet na kilka dni. Im więcej mniejszych dostaw tym lepiej. Robiąc dostawy na dłuższy okres czasu możemy się narazić na zepsucie produktów spożywczych. Szczególnie jeżeli chodzi o mięso, trzeba je szybko przetworzyć, ponieważ surowe mięso ma bardzo krótki termin do spożycia. Rozwiązaniem jest również mrożenie żywności. Jednak nie zawsze mrożone będzie smakować, tak jak świeżo zrobiony posiłek.

Kontroluj wydatki na środki czystości

W wielu restauracjach czyściw, ręczników papierowych i serwetek używa się na potęgę. Nikt nie kontroluje zużycia papieru, czy serwetek, bo przecież tak nie wypada. Dużo w naszej mentalności pozostało z czasów PRL-u. Dlatego powinniśmy zmienić myślenie i podejść do naszej restauracji trochę inaczej, inaczej spojrzeć i sprawić, żeby była przyjazna dla środowiska. Dobrym rozwiązaniem będą tutaj ręczniki papierowe, serwetki dyspenserowe i czyściwa wykonane z czystej celulozy. Niespotykane połączenie włókien celulozowych sprawia, że produkty są niezwykle chłonne, a co za tym idzie super wydajne.